wedstrijden

Een aantal keer per jaar organiseren wij wedstrijden. Deze wedstrijden zijn niet officieel, maar je moet wel lid zijn van de KNHS.

Dit jaar organiseren we drie dressuurwedstrijden en een oefencross.

Uitleg promotieregeling B t/m M2

Tijdens een dressuurwedstrijd rij je een dressuurproef. Terwijl jij je proef rijdt geeft de jury een cijfer voor ieder onderdeel uit de proef, maar ook voor algemene zaken zoals je houding en zit. De punten variëren van een 0 (niet uitgevoerd) tot een 10 (uitmuntend). Sinds 1 april 2016 mag de jury ook halve punten geven, bijvoorbeeld een 7,5.

Na afloop van je proef worden alle punten opgeteld. Bij een bepaalde score haal je één of meer winstpunten. Heb je voldoende winstpunten, dan mag je promoveren naar de volgende klasse. In de klassen B t/m M2 mag dat met 10 winstpunten en moet het bij 30 winstpunten.

Hieronder staat een rekenvoorbeeld voor de klassen B t/m M2. In deze klassen kunnen maximaal 300 punten worden behaald (vanaf de klasse Z kun je meer punten halen en zijn de puntenaantallen bij de genoemde percentages dus anders).

Puntentotaal Percentage Aantal winstpunten
210 punten of hoger 70% of hoger 3 winstpunten
Van 195 tot 210 punten 65 – 70% 2  winstpunten
Van 180 tot 195 punten 60 – 65% 1 winstpunt
Van 150 tot 180 punten 50 – 60% Geen winst- of verliespunten

Kun je verliespunten halen bij dressuur?

Ging je proef niet zo goed, dan kan dat een verliespunt opleveren. Verliespunten worden in mindering gebracht op eventuele winstpunten die al eerder zijn behaald. Zijn er geen winstpunten meer, dan worden de verliespunten minpunten. Bij een stand van -10 volgt degradatie naar de lagere klasse. In die lagere klasse begin je vervolgens weer met een schone lei. Begin je net met dressuurwedstrijden? Maak je dan geen zorgen. In de klasse B worden namelijk geen verliespunten geregistreerd. In de L1 wel, maar dan tot de stand L1+0. Je kunt dus niet degraderen uit de klasse L1.

Percentage Aantal winstpunten
45 tot 50% 1 verliespunt
35 tot 45% 2 verliespunten
35% of minder 3 verliespunten

Verliespunten kunnen alleen in de L1 en L2 worden behaald.
45-50% is 1 verliespunt
35-45% is 2 verliespunten
Lager  dan 35%  is 3 verliespunten

Let op!

De wedstrijden zijn open voor iedereen, maar ruiters die geen lid zijn van de KNHS worden niet opgenomen in  het klassement. Daarom zullen we bij inschrijving om je relatienummer vragen.